Het culturele leven in Mariahoeve (2)

An Lepelaar (75) woont al meer dan 41 jaar in Mariahoeve. En nog altijd in dezelfde woning.
Destijds kwamen veel gezinnen vanuit de binnenstad naar Mariahoeve. “Ik woonde met mijn 2 kinderen in een woning die destijds al bedoeld was voor senioren. Je mocht s’ nachts de wc niet doortrekken. De kinderen mochten niet op het gras lopen.”

Dagelijks gaat ze op de fiets heen en weer door de wijk. Ze kookt zelf niet en eet dus vaak op locatie. “Ik heb net een soepje gegeten in het wijkcentrum. Daar kwam weer bekenden tegen, dus het duurde wat langer.” Als ‘mantelzorger’ voor bejaarde buurtgenoten heeft ze een groot netwerk in de wijk. Ze belt voor hen met gemeente of de PTT over de verdwenen brievenbussen. Of ze haalt de boodschappen voor een zieke buurtgenoot.

Als ze thuis is luistert An graag naar radio 1 of radio 5 nostalgia. Ze heeft schrijftalent en schrijft voor het magazine van Wijkberaad Mariahoeve. En op haar Facebook pagina heeft ze 65 vrienden!

Af en toe gaat ze naar een voorstelling in het Diamanttheater. De laatste die ze zag was De eeuw van uw leven!, een tijdreis door de 20e eeuw in Mariahoeve, Den Haag, Nederland en de wereld. Quizjes, zingen, films en foto’s. “Ik had eerst helemaal geen zin om te gaan, maar een vriendin haalde me over. Het was een fantastische voorstelling. Helaas zaten er maar 35 mensen in de zaal. Die PR moeten ze toch beter doen, er zijn genoeg busjes in de wijk die de mensen op kunnen halen.” Vorig jaar is ze ook naar Huub Stapel in de Koninklijke Schouwburg geweest.

“In december zijn we met wel 600 buurtbewoners naar de pier in Scheveningen gegaan. Voor een kerstlunch. Hartstikke leuk. Er was muziek en een visserskoor zong liedjes. Heel goed georganiseerd door Ben van Resto VanHarte. Daar kom ik ook graag om te eten. Ben wil graag dat witte mensen en allochtonen ‘samenkomen’ door ons samen aan tafel te laten eten, en hij vindt misschien dat dat aardig gelukt is…”