Het culturele leven in Mariahoeve (3)

“We wilden hier ook koken, maar er is hier zoveel dat je het van elkaar weg trekt”

Buurthuis de Landen heeft sinds een jaar een eigen ruimte bij de nieuwbouw van het St Paul college (VMBO), aan de Isabellaland. We werden gastvrij ontvangen door beheerder Teun Scherpenzeel (78). Verder zaten er vijf dames met een handwerkje aan de koffie en was Hans in de keuken bezig. Buurthuis De Landen startte zes jaar geleden als privé initiatief van Teun en Netty Scherpenzeel in de oude Duinoord voetbalkantine. De Landen wordt volledig gedraaid door vrijwilligers en zonder vaste subsidie. Teun heeft groot netwerk in de wijk en daarbuiten, bijvoorbeeld bij de woningbouwcorporaties en de gemeente.

Het buurthuis wil een ontmoetingsplek zijn voor de wijk en bouwen aan het netwerk dat Mariahoeve leefbaarder maakt. De bezoekersgroep bestaat voornamelijk uit Nederlandse (oudere)vrouwen. Er wordt veel geknutseld, gehaakt en gebreid en eens per maand is er bingo. Soms zijn er speciale activiteiten zoals een Halloweenmiddag of internationale vrouwendag. Daar komen dan ook allochtone vrouwen uit de wijk op af. Maar zij blijven niet als vaste bezoekers.

Het idee is ook dat het buurthuis en de school samenwerken. Met de leerlingen worden diverse activiteiten voor het bejaardenhuis in de omgeving georganiseerd, zoals rolstoelbegeleiding en boodschappenhulp bij winterweer. Ook onderhouden ze met de leerlingen het groene schoolplein van de Kennedyschool. In de pauze gebruiken sommige kinderen het buurthuis als rustige lunchplek.

Volgens Teun is er best veel te doen in de wijk, soms zoveel dat je de mensen bij elkaar wegtrekt…