Het culturele leven in Mariahoeve (5)

Café Finnenburg is open van 11 tot 17:30 uur.

We komen voor lunch en kiezen de vlammentosti & thee. Koffie wordt niet meer geschonken als de pot eenmaal leeg is; “de baas houdt niet van koffie” aldus een bezoeker.
In het midden van het café staat een biljart. Er staan een paar tafeltjes omheen en er zijn twee tafels met hoge krukken, in een hoek staan twee gokautomaten. Aan de muur hangen vier vitrinekasten met trofeeën en attributen van verschillende sporten (boksen en schaatsen). De vitrines zien er oud-gemaakt uit. Bij navraag blijken ze bij de groothandel zo gekocht te zijn, “geeft een mooi sfeertje” zegt de eigenaar.
Er is één andere gast in het café, die zit met een biertje achter de gokautomaat. Regelmatig staat hij even op om geld te wisselen. De uitbater staat aan de andere gok automaat als er even geen klanten zijn. Ook voorziet hij de andere gast van een nieuwe flesjes Heineken.
Om 12:30 komen nog twee stamgasten binnen met twee tasjes. Eentje met eten voor uitbater er wordt 12,50 verrekenend. Er is ook een tasje voor Blauwe Gerrit, onduidelijk wat erin zit, misschien shag?

We raken in gesprek met de uitbater en de andere bezoekers. Het gesprek gaat over dat dit vroeger een koffiehuis was, een echt Haags verschijnsel waar zelfs een boek over verschenen is. We praten over de functie van koffiehuizen in Den Haag: voor arbeiders die niet bij hun sjieke opdrachtgevers binnen mochten schaften en als ontmoetingsplek om werk te verdelen tussen aannemer, schilder en stukadoor… De koffiehuizen zijn nog steeds een ontmoetingsplek, maar nu wordt er vaak Heineken gedronken en veel werk wordt er niet meer verdeeld, “dat wordt nu door de Oost-Europeanen gedaan’, volgens de mannen in het koffiehuis. Het is een interessant gesprek tussen twee mensen met grijze krullen “van het zand’ en de bezoekers van het café, die zich duidelijk meer verwant voelen met “het veen”.

We vragen nog of er wel eens live muziek is in het café. Lachend zeggen de mannen “nee” Bij de bar hangt een foto van iemand met gitaar, maar die foto blijkt ergens anders genomen te zijn. Vroeger was er in boerderij De Landbouw wel eens Jazz op zaterdag, maar verder weten ze niet zoveel over muziek in Mariahoeve. Tijdens ons bezoek wordt muziek uit de 70ties en 80ties gedraaid, we neuriën wat mee. Dat is dan weer grappig, de uitbater en wij zijn ongeveer van dezelfde leeftijd en dus ook in dezelfde tijd tieners geweest: de muziek die toen gedraaid werd vinden we samen nu nog steeds leuk.